Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Welk matras koop ik bij mijn boxspring?

Een boxspring combinatie bestaat uit een onderstel (de boxspring), een matras en een topper. De comfort van een boxspring wordt grotendeels bepaald door het matras. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor de vulling van boxspring matrassen. De populairste matrassen zijn die met een kern van pocketveren of matrassen die uit schuim bestaan. Maar er komen ook nieuwe materialen en hybride matrassen op de markt. Dit zijn de verschillende soorten boxspring matrassen.

Het kiezen van een boxspring matras

De keuze voor het type boxspring matras is afhankelijk van jouw gewicht, manier van slapen, hoeveelheid lichaamsvocht welke je verliest gedurende de nacht en de mate van beweging tijdens het slapen. Dit zijn de volgende type matrassen die te koop zijn:

Pocketveringmatrassen

Algemene informatie

De kern van een pocketveringmatras bestaat uit tientallen of zelfs honderden metalen springveren. De springveren zijn individueel verpakt in zakjes van katoen of ‘non-woven’ materiaal en functioneren afzonderlijk van elkaar. Door te variëren met de dikte van het staaldraad, het aantal windingen, de diameter en de hoogte van de pocketveer, kan de fabrikant ervoor zorgen dat een specifieke pocketveer juist meer of minder ondersteuning biedt. Hierdoor kan een fabrikant dus comfortzones aanbrengen die meer steun bieden in bijvoorbeeld de heup- of schouderzone.

Aan beide zijden van een pocketveer zit een afdeklaag die zorgt voor comfort. Deze afdeklaag kan uit schuim maar ook uit andere materialen bestaan. Meestal zit aan beide zijden dezelfde schuimlaag zodat je het matras aan beide zijden kunt gebruiken.

Er zijn ook matrassen die de schuimlaag maar aan één kant hebben, waardoor je dus maar op één zijde kunt slapen. Bij matrassen van een hoge kwaliteit hoeft dat geen probleem te zijn. Toch gaan matrassen eigenlijk wel langer mee als je ze af en toe omdraait. Daarnaast is het omdraaien ook goed voor de beluchting van het matras.

Boxspring beleving Matrassen bij Boxspring

Nachtrust

Doordat een pocketveringmatras afzonderlijke veren heeft, geeft het matras druk en steun op de plekken waar het wenselijk is. Hierdoor verbetert dit de nachtrust. Daarnaast voert een pocketveringmatras ook goed vocht af, waardoor je ook beter zult slapen.

Formaten en type pocketveringmatrassen

Een pocketveringmatras heeft een goede ventilatie door zijn open structuur, mits de fabrikant goed ventilerende materialen gebruikt. Wie in bed veel transpireert, kan er het beste goed naar informeren. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken welk type bedbodem er aanbevolen wordt. Meestal wordt een pocketveringmatras aanbevolen i.c.m. een boxspring- of spiraalbodem. Pocketveringmatrassen met een dunnere schuimlaag aan de onderzijde zijn minder geschikt voor op een lattenbodem omdat de pocketveren daar doorheen kunnen zakken.

Een pocketveringmatras is verkrijgbaar in eenpersoons en tweepersoons varianten.

Volschuimmatrassen

Als tweede type boxspringmatras noemen we een volschuim matras. Dit matras bestaat voor 100% uit schuim. Bij de goedkopere matrassen bestaat de kern zelfs uit één dik blok schuim, maar we zien steeds vaker schuimmatrassen die worden opgebouwd uit verschillende lagen schuim.

Algemene informatie

Er zijn volschuim matrassen met een vulling van één laag waarvan de kwaliteit enorm kan variëren. Dit komt door de manier waarop het schuim vervaardigd is. Veel schuimsoorten worden namelijk in enorme blokken van kubieke meters groot gemaakt. Voor de vulling gebruiken ze plakken uit zo’n reuzenblok. Omdat zo’n blok zo groot is, varieert de dichtheid enorm. Helaas is het heel lastig om na te gaan uit welk gedeelte van zo’n reuzenblok de plak komt terwijl dit wel veel vertelt over de kwaliteit van het matras. Is het matras opgebouwd uit verschillende lagen schuim dan is het risico op kwaliteitsverschil kleiner. Wil je graag een constante dichtheid en kwaliteit? Vraag dan naar geperst of gevormd schuim.

Nachtrust

De nachtrust op een volschuimmatras varieert per type schuim dat gebruikt wordt. Wij vertellen je graag iets meer over de verschillende soorten schuim:

Type 1: Polyetherschuim of PE schuim

Polyetherschuim, of ook wel PE schuim genoemd, is het goedkoopste schuimsoort voor een matras. De meeste matrassen van PE schuim ventileren prima, geven voldoende ondersteuning aan het lichaam en kunnen op alle bedbodems.

Koudschuim

Een andere naam voor koudschuim is ook wel High Resilience schuim. Het heeft een open celstructuur waardoor het veerkrachtig is. De ventilatie is wat minder goed dan PE schuim. Koudschuim is te gebruiken in combinatie met alle soorten bedbodems.

Traagschuim

Een andere benaming voor traagschuim is ook wel geheugenschuim, visco-elastisch schuim of memory foam. Het effect van traagschuim ontstaat doordat elk schuimbelletje is omgeven door een dun vliesje. Het vliesje zorgt ervoor dat de lucht minder snel terug in de belletjes komt nadat je erop hebt gedrukt. Des te dikker het vliesje, des te groter het effect.

Traagschuim reageert op de warmte van lichaam waardoor het zich aanpast aan de contouren ervan. Hierdoor voel je dus geen drukpunten, iets wat veel mensen als comfortabel ervaren. Helaas biedt het niet de beste ondersteuning voor het lichaam. Ook kan het vliesje ervoor zorgen dat het matras slecht ventileert. Een ander nadeel van traagschuim is dat het keihard kan worden in een koude kamer. Door erop te gaan liggen wordt het uiteindelijk wel zacht.

Latex matrassen

Fabrikanten hebben het graag over een schuimrubber vulling, maar die naam mag alleen gebruikt worden bij matrassen van latex. De overige materialen zijn gewoon schuim en geen schuimrubber. Latex kan van natuurrubber of synthetische latex gemaakt zijn, maar vaak is het een combinatie. De kwaliteit van deze combinatie is afhankelijk van de gebruikte verhoudingen tussen het natuurrubber en synthetische rubber. We kunnen wel stellen dat natuurrubber beter is.

Voordelen van latex zijn dat het soepel en comfortabel aanvoelt. Een nadeel is dat de ventilatie minder is.

Bonellveringmatrassen

Een interieur van een bonellveringmatras is opgebouwd uit losse, dubbelconische vier- of vijfslagsvering die verbonden is met een spiraalveer. Ondanks dat een bonellveringmatras minder populair is in Nederland, wordt deze veringsoort wel vaak gebruikt in de onderstellen van een boxspring.

Gel matrassen

Iets nieuws op het gebied van matrassen is een gel matras. Gel wordt op diverse manieren verwerkt in een matras. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen waarvan de gellaag bestaat uit een schuimlaag met kleine gel deeltjes door het schuim verspreid.

Volgens fabrikanten is een gel matras ideaal voor mensen die het snel warm hebben in bed omdat gel koel aanvoelt. Helaas ventileert een gel matras niet zo heel goed.

Waterbed matras

Er zijn twee typen waterbedden: het hardside en het softside waterbed. Een hardside waterbed bevindt zich in een ledikant waardoor zijwaartse druk wordt opgevangen door de wanden van het ledikant. Een softside waterbed heeft in plaats van een ledikant een zachte schuimrubberen omlijsting die de zijwaartse druk opvangt. Het voordeel van een waterbed is dat het zich perfect naar de contouren van het lichaam vormt, dat de temperatuur in te stellen is en andere zaken ook naar eigen wens zijn in te stellen. Helaas is er ook een groot nadeel aan een waterbed: het kost veel energie.

Een topmatras

Een topmatras, ook wel topper genoemd, ligt bovenop een gewoon matras. Het is ongeveer 5 tot 10 centimeter dik en wordt vaak standaard verkocht in combinatie met een gewoon matras. Dit noemen we dan al snel een boxspring combinatie. In dit soort situaties zie je dat de ondersteunde elementen in het onderste matras zitten en de topper zorgt voor het comfort.

Welk matras kun je kiezen?

Welk matras je kiest en waar het van gemaakt is, is een persoonlijke keuze. Iedereen heeft andere wensen en slaapgewoonten waardoor er ook voor een ander materiaal matras gekozen wordt. Wij helpen je graag bij het bepalen van de keuze voor het matras in combinatie met een boxspring. Kom gerust langs in onze showroom voor meer informatie en om eens proef te liggen op diverse modellen boxsprings uit onze eigen collectie.

boxspring slaaptest

Comment Section

0 reacties op “Welk matras koop ik bij mijn boxspring?

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.