Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Wat kost een matras volgens de rekenkamer?

Afgelopen week is het KRO programma “de rekenkamer” op zoek gegaan naar het antwoord op de volgende vraag: Wat kost een matras? Voor dit onderzoek heeft de rekenkamer de zeven type matrassen op een rij gezet: latex matrassen, traagschuim matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, lucht matrassen, pocketvering matrassen en watermatras (waterbed). In het programma werden de meest voorkomende matrassen behandeld. Hier kwam naar voren dat de traagschuim matrassen het goedkoopst zijn en dat de pocketvering matrassen, ook wel de boxspring matrassen, het duurst zijn.

Prijs matras

De prijs van de matrassen verschilt sterk door het materiaal, de assemblage van het matras en het merk. In het programma kwam naar voren dat het al mogelijk is om een een persoonsmatras te kopen vanaf 60 euro. Matrassen van de bekende merken zijn in veel gevallen veel duurder. Dit blijkt ook uit de diverse prijzen die boxspring merken hanteren voor een boxspring combinatie inclusief een matras. Zo zijn de boxsprings van IKEA en Karlsson goedkoper dan die van Jensen en Tempur.

Type matrassen:

Latex matrassen

Latex matrassen zijn slecht vocht en lucht ventilerende matrassen. Het matras is gemaakt van latex (=rubber) en is een relatief warm matras.

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen zorgen ervoor dat het lichaam goed in balans ligt. Het matras pas zich namelijk volledig aan het lichaam aan. Sommige lichaamsdelen kunnen dieper in zakken als andere waardoor het lichaam tijdens het slapen in de juiste houding komt te liggen.

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn schuim matrassen die geen veerkracht geven en het lichaam niet ondersteunen. Het matras is stugger dan de andere matrassen. Dit is dan ook het goedkoopste matras van alle type matrassen.

Koudschuim matrassen

De meest uitgebreide en luxe uitvoering van shuim matrassen is de koudschuim matras. Het materiaal ademt goed en kan goed vocht opnemen. De levensduur van een koudschuim is lang en het matras biedt ondersteuning waardoor het lichaam in de juiste houding komt tijdens het slapen.

Lucht matrassen

Groot voordeel aan lucht matrassen is dat het matras zich vormt aan het lichaam. Een lucht matras heeft als kern lucht met daar omheen een latex of koudschuim. Lucht matrassen zijn hygienisch, omdat de kern geen stof, zweet of huisstofmijt kan trekken.

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit zakjes waar allemaal veren in zijn geplaatst. De verschillende veren zorgen ervoor dat ieder apart veertje zich kan aanpassen aan de houding van het lichaam. Dit type matras is voornamelijk gecshikt voor zwaardere mensen die het vaak warm hebben tijdens slapen.

Watermatras (ook wel waterbed)

Watermatrassen hebben veel voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Boxspringbeleving heeft een boxspring afgezet tegen een waterbed: Boxspring of waterbed?

Comment Section

0 reacties op “Wat kost een matras volgens de rekenkamer?

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.