Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Hoe vaak moet je een matras vervangen?

Hoe vaak moet je een matras vervangen? Dit is wat veel mensen zich afvragen. Het is een belangerijke vraag, want uit een matras die zijn beste tijd heeft gehad kunnen veel gezondheidsproblemen voortvloeien. Daarom heb ik in onderstaand artikel wat informatie over de levensduur van een matras gezet, die je kan helpen je matras op tijd te vervangen.

Onduidelijke informatie vanuit de markt

Weinig fabrikanten communiceren duidelijke richtlijnen over de levensduur van een matras. Duidelijke richtlijnen geven de het verwachtingspatroon van de kwaliteit weer. Hoevaak je je matras moet vervangen is niet echt afhankelijk van een tijdschema. Het hangt meer van de vraag af of je nog comfortabel ligt op de matras of niet.

Garanties zeggen niet altijd iets

Het hangt ook af van wat voor soort matras je in de eerste instantie hebt gekocht. Sommige soorten matrassen gaan langer mee dan anderen. Houd er rekening mee dat de garanties niet zo veel zeggen. Een levenslange garantie betekent een levensduur van dat matras, maar dat betekent niet dat dit ook voor jou geldt.

Goede ondersteuning van de matras

Als je al gebruik maakt van een matras met een goede ondersteuning, dan kan de matras langer meegaan. Of je nu een boxspring of een bed met frame gebruikt, zorg ervoor dat de matras goed wordt ondersteund. Een goed bed frame of een goede boxspring bodem kan in het midden extra steun geven en helpen bij het voorkomen van vroegtijdige verzakkingen.

Richtlijnen voor de levensduur van pocketvering matrassen

De meeste pocketvering matrassen gaan over het algemeen 7 tot 10 jaar mee, maar ze kunnen vaak langer meegaan. Hoe snel het matras slijt, hangt af van vele factoren.

Om mee te beginnen is de kwaliteit van de matras belangrijk voor de levensduur van de matras. Kwaliteitsmatrassen zijn uiteraard duurder, maar ook gemaakt van beter materiaal dan de goedkopere. De spiralen zijn veerkrachtiger en de vulling is dichter, in vergelijking met mindere kwaliteitsmatrassen. Veel pocketvering matrassen hebben twee kanten, wat betekent dat je ze kunt omdraaien om de slijtage te verdelen. Het helpt om het matras regelmatig te draaien en zo gaat deze langer mee.

Het gewicht van de slapers is ook van belang. Zwaardere gebruikers zullen eerder slijtage ondervinden dan lichtere gebruikers.

Richtlijnen voor de levensduur van (traag)schuim matrassen

Er zijn veel verschillende soorten schuim en combinaties. Net zoals met de pocketvering matras zijn er geen harde regels. Een goed traagschuim matras kan 10 tot 15 jaar meegaan. Het kopen van een kwaliteitsmatras kan je langer laten genieten. Je hoeft het matras niet te om te keren, maar je kan het matras draaien (zodat het hoofd komt waar de voeten op liggen) van tijd tot tijd om de drukpunten van het lichaam te verminderen.

Richtlijnen voor de levensduur van hybride matrassen

Hybride matrassen zijn relatief nieuw op de mark. Hierdoor bestaan er nog geen goede levensduur richtlijnen van de matras. De meeste hybride matrassen bestaan uit verschillende combinaties van schuim, latex en gel die om de spiralen zijn gewikkeld. Er wordt aangenomen dat deze tenminste even lang of zelfs langer meegaan dan pocketvering matrassen.

Tekenen van slijtage

Ik lijk het nu alleen maar makkelijker te maken dan moeilijk, want eigenlijk komt het er op neer dat het heel erg van de matras kwaliteit afhangt hoe lang je matras meegaat. En dus hangt het geheel van de kwaliteit van jouw matras af wanneer je deze moet vervangen.

Zoals je kunt zien is er een grote verscheidenheid in matrassen die beschikbaar zijn. Het kopen van een matras is een grote investering, maar het is ook een investering in jouw gezondheid. Een gerenommeerd merk kan het extra geld waard zijn.

Maar staar je zeker niet blind op een merk. Ook een gerenommeerd kan qua kwaliteit worden ingehaald door onbekende merken. Denk aan het automerk Kia, die een plek veroverde in Europa door een uitmuntende kwaliteit tegenover een betaalbare prijs te zetten.

Controleer jouw matras zo nu en dan om te zien hoe het voelt. Indien jij je in het volgende kunt vinden, is het het zeker waard om te kijken naar een nieuw matras:

  • Je ligt niet lekker en je wordt moe en pijnlijk wakker;
  • Je ziet zichtbare tekenen van slijtage in de matras. Verzakkingen of bulten. Je kunt de spiralen van de matras horen of voelen als je gaat liggen.
  • Je hebt geprobeerd de matras te draaien, maar het mocht niet baten. De matras ligt nog steeds niet comfortabel.
  • Je hebt last van allergieën en bezit de matras al een lange tijd. Als je geen beschermende, allergie verminderende bedhoes hebt gebruikt, kan huisstofmijt een probleem geven. Zelfs de schoonste bedden kunnen huisstofmijt bevatten. Er zijn verschillende manieren om mijt aan te pakken, maar het helpt om te beginnen met een schone, mijt-vrije matras.
  • Je bent ouder dan 40 en slaapt meer dan 10 jaar op dezelfde matras. Je lichaam wordt gevoeliger voor drukpunten naarmate de leeftijd vordert. Drukpunten kunnen leiden tot woelen en draaien en een verstoorde slaap. Dit kan slecht zijn voor jouw gezondheid. En gezondheid staat boven alles!

Wellicht heb je nu een idee wat je kunt verwachten van de levensduur van een matras en op welke factoren je moet letten om te herkennen dat het tijd is om in jezelf te investeren!

Comment Section

0 reacties op “Hoe vaak moet je een matras vervangen?

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.