Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Hoe moet ik mijn matras reinigen? 11 Tips voor goed onderhoud!

We hebben allemaal graag onze slaap en rekenen op onze matrassen om ons te voorzien van een schone en comfortabele plek om op te rusten. Maar wat gebeurt er als jouw matras vuil wordt? Hoe voorkom je dat huisstofmijt en andere allergenen die jouw slaap beïnvloeden? Welk routine-onderhoud heeft een matras nodig? Vaak wordt er geen rekening gehouden met het reinigen van ons matras, terwijl dit heel veel kan betekenen voor je slaapgenot. Daarom deel ik in deze blogpost 5 tips over wat je het best kunt doen wil je je matras reinigen en schoonhouden.

Het belang van een schoon matras

Elke nacht komt er vocht in je matras, want niemand slaapt zonder te zweten. Daarnaast maak je het matras lekker warm gedurende de tijd dat je in je bed ligt, waarschijnlijk zo’n 8 uur per dag. Warmte en vocht zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. De schimmels trekken overal in de tijk (de stoffenhoes om je matras), maar dieper in je matras nestelen zich ook bacteriën en huisstofmijt. Daarom is het belangrijk dat je je matras goed schoonhoudt en eens in de zoveel tijd reinigt.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste stappen die je kunt zetten bij het schoonhouden en reinigen van je matras. Sommigen zijn voor wekelijkse toepassing, andere voor eens in het half jaar. Zo hoef je eigenlijk helemaal niet zo veel tijd aan je bed te besteden om er echt schoon en lekker in te slapen.

Tip 1: Gebruik een matrashoes

Overweeg de aanschaf van een matrashoes om het oppervlak van jouw matras te beschermen. Kies voor een wasbare hoes, die gemakkelijk te verwijderen en te vervangen is. Sommige covers zijn zelfs ontworpen om huisstofmijtallergie te verminderen en verminderen de noodzaak om de matras te stofzuigen.

Tip 2: Leg je beddengoed open na elke slaapbeurt

Om vocht te kunne laten drogen is het verstandig om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om meteen na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen. Het matras en de onderkant van het dekbed kunnen zo lekker drogen. Laat alles zo liggen tot je weer naar bed gaat.

Tip 3: Open je gordijnen

Huisstofmijt houdt niet van daglicht. Daarom is het verstandig dat je, naast het openleggen van je bed, gedurende de dag je gordijnen opent zodat er goed veel daglicht je slaapkamer in kan komen.

matras reinigen tips

Tip 4: Was je beddengoed een keer per week

Het is aan te raden om het beddengoed wekelijks te wassen en altijd minimaal op 60 graden. Dit is de temperatuur waarop schimmels en ongedierte zoals huisstofmijt dood gaan. Dit wassen geldt voor je lakens en zéker voor je kussenslopen, want je hoofd verliest in je slaap veel huidschilfers en dat vindt huisstofmijt heerlijk.

Tip 5: Stofzuig en dweil wekelijks onder je matras

Het is belangrijk om regelmatig onder het bed te stofzuigen of te dweilen, zeker als je een gestoffeerde boxspring hebt staan (zoals onze bedden). Zo voorkom je stofophopingen onder je bed en dus huisstofmijt.

Tip 6: Stofzuig je maandelijks je matras

Verwijder en was de matrashoes tenminste een keer per maand. Dit is het moment waarop je de matras op eventuele vlekken kunt inspecteren en behandelen. Het is een goed idee om de matras dan ook te stofzuigen. Stof, huidschilfers, en huisstofmijt vermeerderen zich in de matras. Zelfs degenen onder ons zonder allergieën kunnen last krijgen van stof en vuil in de matras. Stofzuig jouw matras met behulp van het geschikte hulpstuk voor bekleding op uw stofzuiger. Als iemand in jouw huishouden wel allergieën heeft, dan moet je wellichtzelfs vaker stofzuigen en wassen.

matras reinigen tips

Tip 7: Vlekken? Verwijder meteen!

Als je morst op een matras kun je het beste onmiddellijk de vlek verwijderen en alle beddengoed inclusief de matrashoes wassen. Als het matrasoppervlak vuil is geworden, kun je deze proberen te reinigen met behulp van een bekleding-shampoo. Volg de aanwijzingen van de bekleding-shampoo op om het matras te reinigen. Als alternatief kun je een mild afwasmiddel mixen met water tot zeepsop vorm. Maak alleen het bevuilde gebied schoon met een spons. Maak deze plek daarna schoon met handwarm water en een spons. Probeer om de bekleding aan de binnenzijde van de matras droog te houden. Laat het oppervlakte goed drogen. Als de temperatuur warm genoeg is, kun je een matras snel buiten laten drogen. Je kunt ook een ventilator over het matrasoppervlak laten blazen om ervoor te zorgen dat het snel droogt.

Tip 8: Kijk of je matras omgedraaid moet worden (waarschijnlijk juist niet!)

Vroeger was het noodzakelijk om een ​​matras om de 6 maanden te spiegelen. Dat zorgde voor gelijkmatige slijtage. Dit was vooral belangrijk als slechts één persoon in het bed sliep of als er veel verschil in grootte tussen de bedpartners was.

Tegenwoordig hebben matrassen verschillende zijden, waarbij bijvoorbeeld één kant is gevuld, waardoor het omdraaien van een matras geen goed idee is. Je kunt de instructies van de fabrikant controleren, maar als de matras aan één zijde is gevuld of heeft een aangewezen hoofd-en voet-kant, dan moet het niet worden omgedraaid. Sommige fabrikanten bevelen nog steeds aan om het matras om de 6 maanden te draaien, vooral wanneer het matras gloednieuw is.

Tip 9: Was eens per half jaar de tijk

Zeker de duurdere matrassen hebben tijken die afgeritst kunnen worden. Sommige tijken behoeven chemische reiniging. Andere kunnen ook prima in de wasmachine. Was je tijk een keer per half jaar om schimmels en bacteriën tegen te gaan.

Tip 10: Was een keer per jaar ook de gordijnen

Ook gordijnen trekken stof aan. Daarom is het verstandig de gordijnen minstens één keer per jaar te wassen. Het liefst op 60 graden

Tip 11: Vervang je matras op tijd

Vanwege de verschillende types en bouwmethoden is het moeilijk te voorspellen hoe lang de levensduur van een matras is. Gemiddeld genomen kan ik zeggen dat matrassen 8 tot 10 jaar meegaan, hoewel sommige topklasse matrassen tot 25 jaar garantie op de kwaliteit van hun matras geven. Als je matras eruit begint te zien alsof het betere dagen gekend heeft of als je geconfronteerd wordt met toenemende stijfheid en pijn na het slapen, dan is het misschien tijd om opzoek te gaan naar een nieuw matras. Het goede nieuws is dat het gebruik maken van een matrastijk en regelmatig onderhoud aan de matras de levensduur van jouw matras kan verlengen. Bovendien hoef je bij een boxspring niet het het hele bed, maar slechts het matras bij slijtage te vervangen. De box kan vaak tot wel 25 jaar mee.

Comment Section

0 reacties op “Hoe moet ik mijn matras reinigen? 11 Tips voor goed onderhoud!

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.