Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Welke slaapkamer kleuren zijn het meest geschikt?

Welke slaapkamer kleuren zijn het meest geschikt voor een rustgevende nacht? Zijn er kleuren die ons kunnen helpen aan een betere nachtrust? Jazeker! In onderstaande artikel leg ik uit wat kleuren doen, als we de omgevingspsychologie los laten op de slaapkamer.

Het verband tussen kleuren en de duur van je slaap

Slapen kan men het best in een blauw gedecoreerde slaapkamer, volgens het onderzoek van Travelodge. Travelodge, een Britse hotelketen met meer dan 500 hotels, deden onderzoek naar slaapkamer kleuren en slaapgedrag. Mensen bleken in een blauwe kamer 7 uur en 52 minuten te slapen. Favoriete andere kleuren voor een goede nachtrust zijn groen, geel, zilver en oranje.

Dat kleur een enorme invloed heeft op het brein en emoties creëert , is bij velen bekend. Travelodge vroeg aan 2000 Britse huishoudens naar de kwaliteit van hun slaappatroon en de kleurpatronen die worden gebruikt in hun slaapkamers.

Blauw: kalmerend

Mensen die een slaapkamer hebben met daarin veelvuldig de kleur blauw, beoordeelden hun slaap als het best. Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een rustgevende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme – twee essentiële ingrediënten voor een goede nachtrust.

Geel: ontspannend

De kleur die als tweede scoorde in het lijstje, zijn geeltinten. Britse huishoudens met slaapkamers in de kleur (zacht) geel, slapen gemiddeld 7 uur en 50 minuten. De kleur geel stimuleert het zenuwstelsel en dat zorgt voor ontspanning. Daarnaast zorgt geel voor een warme en knusse omgeving. En rust is waardoor mensen beter in slaap vallen.

Groen: rustgevend

De volgende kleur die zorgt voor een goede nachtrust, is (zacht) groen. Met 7 uur en 36 minuten scoort groen een derde plek in de ranglijst. Ook groen is een rustgevende, kalmerende kleur en zorgt ervoor dat we eenvoudig in slaap vallen.

Zilver: luxe en comfortabel

Mensen die slapen in een slaapkamer met een zilverkleurige uitstraling, slapen gemiddeld 7 uur en 33 minuten per nacht. Zilver geeft een slaapkamer een luxe uitstraling en een bepaalde schittering, als de maan, waardoor ons brein als het ware onbewust denkt dat het nacht is en er daardoor voor zorgt dat we lekker in slaap vallen.

Oranje: stabiliteit

Op de laatste plaats in de topposities eindigt de kleur (zacht) oranje, met gemiddelde nachten van 7 uur en 28 minuten. Oranje geeft een kamer warmte en zorgt voor een stabiele atmosfeer waarbij spieren ontspannen: ook ideaal om bij in slaap te vallen.

Minder goed presterende kleuren

Naast kleuren waarbij men heerlijk slaapt, kwamen er ook een aantal kleuren naar boven die juist minder goed voor een goede nachtrust zorgen. De belangrijksten zijn grijs, bruin en paars. Het lijkt er dus op dat gezellige, wat vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: je slaapt er ook nog eens langer door. Want hoewel we de kleuren ‘s nachts niet kunnen waarnemen, is het wel het laatste wat we zien voor we in slaap vallen.

Heb je toch een grijze of andere donkere slaapkamer?

Overweeg dan eens om deze eenvoudig op te fleuren met vazen, kaarsen of een fleurige wanddecoratie. Zo heb je in no-time ook een slaapbevorderende slaapkamer.

Comment Section

0 reacties op “Welke slaapkamer kleuren zijn het meest geschikt?

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.