Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Wat voor type slaper ben jij?

Je hebt besloten om een boxspring aan te schaffen. Na de vele goede verhalen die je gehoord hebt, ben je benieuwd naar het comfort en de luxe van een boxspring. Voordat je een boxspring koopt, is het belangrijk om na te gaan welke type boxspring voor jou geschikt is. Om hier achter te komen, is het handig om te ontdekken wat jouw boxspring profiel is. Onze adviseurs kunnen je hierbij helpen in onze showroom of je kunt hieronder zelf onze tips lezen.

Welk type boxspring is voor mij geschikt?

Waarom is het nou zo belangrijk dat je de juiste boxspring koopt? Uit onderzoek is gebleken dat we 33% van onze tijd doorbrengen in bed. De tijd die je doorbrengt in bed is belangrijk om het lichaam rust te gunnen. Als het lichaam deze rust niet krijgt dan levert dit ongemakken en zelfs fysieke klachten op. Met de juiste boxspring zorg je er echter voor dat je goed kunt slapen.

Hoe bepaal je nu zelf welke boxspring de juiste is? De volgende factoren zijn belangrijk voor een goede nachtrust:

  • Het corrigerend vermogen en de eigenschappen van de boxspring.
  • De slaapstand van het lichaam, ook wel de wervelpositie genoemd.
  • Type slaper en de hoeveelheid beweging tijdens het slapen.
  • De afmetingen van een boxspring.

Wat houdt het corrigerend vermogen in en wat zijn nou de belangrijkste eigenschappen van een boxspring om te zorgen voor de beste nachtrust? Wat voor een type slaper bent u? Wat betekend de slaapstand van het lichaam? Wij leggen het graag voor je uit!

Factor 1: Boxspring eigenschappen

De eigenschappen van een boxspring worden bepaald door de hardheid van het matras, de conformiteit, hysteresis (comfort-kengetal), warmte isolatie/regulatie en vochtabsorptie en vochtdoorlating. Meer over deze eigenschappen vind je op onze pagina ‘Boxspring Eigenschappen.

Boxspring beleving Type slaper

Factor 2: De slaapstand van je lichaam

De tweede factor die belangrijk is voor uw boxspring profiel is de slaapstand, ook wel de wervelpositie gedurende de slaap genoemd. Het is belangrijk dat de wervel in een goede positie ligt voor een goede nachtrust. Hierdoor kom je namelijk geheel tot rust en worden fysieke klachten voorkomen.

De slaapstand wordt gevormd door het lichaam maar ook door het bed. Het lichaam heeft hierop invloed door middel van het gewicht, de lengte maar ook de vorm van lichaam. Het bed moet de juiste ondersteuning geven door de juiste hardheid, comfortzones en vering te geven.
Overdag gebruik je je buik- en rugspieren om de rug in een natuurlijk vorm te houden. Wanneer je slaapt, dienen deze spieren rust te krijgen en is het de bedoeling dat het bed de functie van de spieren overneemt. Een goede boxspring combinatie zorgt ervoor dat de rug in een natuurlijke S-vorm ligt wanneer je op de rug of zij slaapt. Het ondersteunen van de wervelpositie bij het slapen op de buik is lastiger. Daarom komt het vaak voor dat de wervelkolom bij een buikslaper niet in de juiste positie ligt.

Factor 3: Type slaper

Wat ben je voor een type slaper? Dan bedoelen we eigenlijk: welke slaaphouding vind je het fijnst? De meeste mensen kunnen hier direct een antwoord op geven maar er zijn ook mensen die in allerlei houdingen lekker slapen.

Een buikslaper

Slaap je meestal op je buik? Dan kun je het beste kiezen voor een stevige boxspring combinatie. Deze zorgt er namelijk voor dat de ruggenwervel recht blijft liggen waardoor de wervelkolom in een ideale positie verblijft tijdens de nachtrust. Dit voorkomt vaak nekklachten. Is de boxspring combinatie toch te zacht, dan zal de ruggenwervel gaan hangen waardoor er veel spanning op de wervelkolom ontstaat.

Een zijslaper

Als je het liefst op je zij slaapt dan is het raadzaam om te kiezen voor een niet te stevige boxspring combinatie, bijvoorbeeld medium tot zacht. De boxspring moet de contouren van je lichaam volgen gedurende het slapen. Op deze manier blijft de ruggenwervel van de zijslaper recht. De meeste boxspring combinaties hebben diverse comfortzones, ideaal voor de zijslaper!

Een rugslaper

Als rugslaper kun je het beste een soepel tot stevige boxspring combinatie kiezen. De onderrug moet bij een rug slaper goed worden ondersteund, anders zakt de rug naar beneden en ligt je lichaam niet meer in de juiste positie. Dit kan gebeuren wanneer je een te zachte boxspring kiest.

Een meer-houdingen-slaper

Ten slotte zijn er ook mensen die graag in allerlei houdingen slapen. In dat geval is het verstandig om een soepel matras te kiezen. Tijdens het vele draaien dient de boxspring combinatie de contouren van het lichaam te volgen. Ook mag het matras niet teveel weerstand geven, anders moet het lichaam veel te hard werken om te kunnen draaien.

correcte ligging matras

Factor 4: De afmetingen

Ten slotte vinden wij dat de afmetingen van een boxspring ook belangrijk zijn voor de juiste slaap comfort. Het is namelijk heel vervelend als een bed te kort is. Hierdoor kun je niet uitgestrekt liggen. De hoogte is ook van belang, want bij een te laag bed is het in- en uitstappen vervelend. Meer informatie over de afmetingen van een boxspring is te vinden op onze pagina ‘Boxspring afmetingen’.

Wilt je graag meer informatie over hoe jouw favoriete slaaphouding belangrijk is in het bepalen van de juiste boxspring? Bezoek dan onze showroom in Amsterdam of neem contact met ons op. Klik hier voor onze gegevens.

boxspring test

Comment Section

0 reacties op “Wat voor type slaper ben jij?

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.