Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Boxspring eigenschappen

De specifieke eigenschappen van een boxspring combinatie zijn bepalend voor een goede nachtrust. Er zijn een vijftal eigenschappen die van belang zijn: conformiteit, hysteresis, hardheid, warmte isolatie en regulatie, en vochtabsorptie en -doorlating.

De vijf eigenschappen van een boxspring

De hardheid

De eerste eigenschap die van belang is, is de hardheid van het matras. Met de hardheid bedoelen we hoe diep het matras bij een bepaalde kracht kan worden ingedrukt. Wij raden aan om een harder matras te nemen wanneer je zwaarder bent. Daarnaast speelt natuurlijk ook de gewenning en persoonlijke smaak een belangrijke rol bij het kiezen van de hardheid. Uiteindelijk mag de hardheid de conformiteit niet nadelig beïnvloeden.

boxspring hardheid matras - optimaal

Bron afbeelding: MTC Huizen, 2012

Wanneer een matras te zacht is kan er het zogenaamde ‘hangmat-effect’ optreden. Hierdoor wordt de wervelkolom niet ondersteund en kun je dus in een hangmat-positie terechtkomen. Het gevolg hiervan is dat de bloedsomloop door het lichaam niet optimaal kan gaan en dat het je veel energie zal kosten om in deze houding te slapen.

boxspring hardheid matras - zacht

Bron afbeelding: MTC Huizen, 2012

Een matras kan ook te hard zijn. Dit kan worden veroorzaakt door een te harde ondergrond. Het gevolg hiervan is dat de rug in een onnatuurlijke kromming ligt, het lichaam te makkelijk van houding kan veranderen en dat er verkeerde drukpunten ontstaan. Deze drukpunten bevinden zich bij een rugligging op een te hard matras meestal bij de schouderbladen, bilspieren, achterhoofd en hielen. Lig je op je zij op een te hard matras, dan zul je drukpunten voelen bij je ribben, heupkop, schouderkop, kuitbeen en enkels.

boxspring hardheid matras - hard

Bron afbeelding: MTC Huizen, 2012

Het gewicht van je lichaam is een belangrijke factor bij het kiezen van een matras. Je lichaamslengte speelt ook een belangrijke rol. Wij raden je aan om een apart matras te nemen wanneer het lichaamsgewicht tussen jou en je partner groter is dan 15 kg.

Boxspring beleving Eigenschappen Boxspring

De hardheid van het matras kan worden bepaald door de hardheidscurve. In onderstaande tabel kun je de hardheidscurve terug vinden:

 

hardheidscurve matras boxspring.jpg

 

Conformiteit van de boxspring

De conformiteit bepaalt of je lichaam in de juiste positie ligt. Het doel is dat het bed het lichaam kan ondersteunen en aanpassen zodat de wervelkolom in de juiste positie ligt.

Hysteresis van de boxspring

De hysteresis is het comfort-kengetal. Dit geeft de mate van energieverlies weer bij het indrukken en terugveren van de matras. Een goed hysteresis bij een boxspring zorgt voor de juiste veerkracht. Een harde boxspring heeft bijvoorbeeld een kleine hysteresis en een zachte boxspring heeft juist een hoge hysteresis.

Warmte-isolatie en regulatie

Het grootste voordeel van een boxspring is dat er veel ruimte tussen de veren in het matras zit, wat zorgt voor een perfecte warmte isolatie en regulatie. Dit is van belang om de lichaamstemperatuur tijdens de slaap constant te houden. Naast het matras zorgt ook de tijk inclusief vulmaterialen voor een constante lichaamstemperatuur.

Vochtabsorptie en vochtdoorlating

De laatste eigenschap is de vochtabsorptie en vochtdoorlating van een boxspring. Een mens verliest ongeveer 250 ml tot een liter vocht per nacht. Het vocht wordt voor 75% afgevoerd via het dekbed. De overige 25% wordt afgevoerd via het matras en de bedbodem.

Overige eigenschappen

Naast deze vijf eigenschappen zijn er nog een aantal andere eigenschappen die van belang zijn bij het kopen van een boxspring. Hierbij moet je denken aan de duurzaamheid, hanteerbaarheid, stabiliteit en sterkte van de boxspring.

Waar moet je bijvoorbeeld op letten tijdens het kopen en proefliggen op een boxspring?

Proefliggen op een boxspring

Door te gaan proefliggen kun je pas echt ervaren hoe een boxspring ligt. Waar moet je nou op letten bij het liggen op een boxspring in onze showroom?

  1. Trek je jas en schoenen uit als je gaat liggen. Maak je zakken leeg en zorg dat je kunt gaan liggen zoals je dat normaal gesproken ook zou doen.
  2. Ga altijd uitgerust op zoektocht naar een nieuw bed. Als je moe bent, loop je het risico dat elk bed heerlijk aanvoelt.
  3. Probeer hoe gemakkelijk het is om in en uit het bed te stappen. Het beste beeld krijg je hiervan als je je handen niet gebruikt.
  4. Probeer altijd je favoriete slaaphouding uit plus nog een aantal andere.
  5. Als je drukpunten voelt, is deze combinatie niet de juiste voor je. De druk wordt namelijk alleen nog maar erger naarmate je langer op het bed blijft liggen. Neem dus een andere combinatie.
  6. Test een boxspring altijd met een hoofdkussen.
  7. Kun je gemakkelijk draaien in het bed? Dit moet eigenlijk weinig tot bijna geen moeite kosten, anders word je elke keer wakker als je in je slaap van positie wilt veranderen.
  8. Probeer de combinatie van box en matras zoals je die van plan bent te kopen.
  9. Informeer altijd naar de mogelijkheden van ruilen als het bed toch niet lekker zou liggen.
  10. Wist je dat het bij sommige merken zelfs mogelijk is om in een hotel te gaan proefliggen?

Ben je nieuwsgierig naar onze boxspring modellen en wat wij in ons assortiment hebben? Bekijk hier onze collectie.

boxspring test

Comment Section

0 reacties op “Boxspring eigenschappen

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.