Welke boxspring past bij jou?
Doe de test

Page content

article content

Meer slaap en een betere nachtrust, hoe krijg je die?

Meer slaap en een betere nachtrust, hoe krijg ik dat? Die vraag zul je je vast weleens hebben gesteld. Iedereen wil genoeg of meer slaap hebben, nietwaar? Volgens experts hebben de meeste volwassenen zeven tot acht uur slaap per nacht nodig voor voor een optimale mentale en fysieke gezondheid. Maar veel mensen hebben moeite om in te slapen en in slaap te blijven, wat resulteert in slaaptekort. Hoe je meer rust ervaart en beter slaapt, lees je in de onderstaande stappen van dit artikel.

Leefstijlverandering: de natuurlijke manier voor het krijgen van meer slaap

Het veranderen van leefstijl kan al heel veel positieve impact hebben op het krijgen van meer slaap. Het is een natuurlijke manier om meer slaap te krijgen. Slaapmedicatie, daarentegen, werkt vaak averechts. Het is niet bedoeld voor langdurig gebruik en kunnen bij verkeerd of langdurig gebruik de slapeloosheid verslechteren. Met deze 6 stappen kun je naar bed gaan zonder farmaceutische hulp:

Stap 1: Sport vroeg

Sport aan het begin van de dag. Een matig-intensieve training 4 tot 8 uur voor het slapengaan kan veel mensen met slaapproblemen helpen om sneller te gaan slapen, minder vaak wakker te worden en de totale slaapduur te verlengen. Plan jouw training in de ochtend of vroege middag. Te laat sporten kan het lichaam te veel stimuleren en zo bijdragen aan slapeloosheid.

Stap 2: Wees consistent

Bepaal zelf een consistente bedtijd. Beslis over een tijd waar je je elke dag aan kunt vasthouden, zelfs in het weekend. Sta elke dag ook op hetzelfde tijdstip op. Het kan zijn dat je de wekker in het weekend moet zetten om de verleiding te kunnen weerstaan en dus niet te blijven liggen. Dit zal jouw lichaamsklok, ook wel biologische klok genoemd, instellen en je tevens helpen een natuurlijk slaap- en ontwaakritme te ontwikkelen.

Stap 3: Ontspan

Wen jezelf een ontspannend ritueel aan voordat je naar bed gaat. Kalmerende activiteiten zullen helpen. Denk aan het nemen van een warm bad, het lezen van iets luchtigs of een slaapbevorderende snack. De voorbereiding van jouw kleding en alles wat je nodig hebt voor de volgende dag, kan ook helpen tegen slapeloosheid. Je neemt hiermee kansen om te denken en/of te piekeren weg. Een consistente, ontspannende routine zal een signaal naar je hersenen sturen en aangeven dat het tijd is om te ontspannen en dat het tijd is om je voor te bereiden op de slaap.

Stap 4: Houd het koel, maar niet te koud

Stel de temperatuur en de ventilatie in op jouw slaapkamer. Het is het beste wanneer een slaapomgeving een beetje koel is. Probeer de thermostaat op 18 graden Celsius of lager te houden. Zorg ervoor dat ramen en deuren niet tochten. Een kamer die te warm of te koud is kan ervoor zorgen dat je wakker wordt in het midden van de nacht.

Stap 5: Slaap in het donker

Voor meer slaap zorg je dat het donker en rustig is in de slaapkamer. Verlichting, ook al is het een sfeerlampje of zelfs een flikkerend lampje van de televisie, het kan je biologische klok verstoren. Gebruik zonwering of zelfs een oogmasker om licht te blokkeren. Zet de televisie uit en sluit ramen om te voorkomen dat storende geluiden jou niet van meer slaap kunnen weerhouden. Als het storende geluid niet kan worden geblokkeerd, probeer het dan te maskeren met een ruismachine of een ventilator. Uiteraard is dit ook niet de meest prettige manier van slapen,, maar het kan iets helpen.

Stap 6: Doe onspanningstechnieken

Kalmeer je lichaam en geest met ontspanningstechnieken. Zo kan je, nadat je hoofd op je kussen ligt, proberen te visualiseren, diep adem en je spieren te ontspannen. Gebruik ontspannende muziek, dat kan je helpen bij het in slaap vallen.

Waarschuwing

Raadpleeg je arts indien je consequent moeite hebt met slapen. Je kunt een slaapstoornis hebben, zoals slaapapneu, welke behandeling nodig heeft. Ernstige slaapapneu kan zelfs levensbedreigend zijn. Slaapapneu gaat vaak gepaard met snurken.

Tot slot nog wat tips

  • Vermijd in bed werken, eten, televisie kijken, Whatsappen, Facebook of spelletjes op de telefoon. Het reserveren van jouw bed voor het enkel krijgen van meer slaap zal je hersenen aangeven dat wanneer je in bed ligt, het tijd is om te slapen.
  • Vermijd cafeïne na de lunch en alcohol binnen zes uur voor het slapen gaan. Alcohol verstoort de diepe fasen van de slaap, waardoor je later in de nacht wakker kunt worden. Cafeïne kan je gestimuleerd houden tot 10 uur nadat je het hebt geconsumeerd.
  • Probeer zonlicht te pakken. Wakker te worden met de zon of felle verlichting kan je helpen jouw biologische klok te resetten, zodat je in staat bent om op natuurlijke wijze vroeg naar bed te kunnen gaan, vroeg op op te kunnen staan en hierdoor van meer slaap te kunnen genieten.

Ga je ook voor beter slapen?

Begin er dan vandaag mee, geen nacht te verliezen! Het begint bij jezelf, zet de eerste stap en daarna gaan de volgende stappen steeds beter. Het mag ook in willekeurige volgorde, maar sporten in de avond is echt een heel goed begin.

Veel succes met het in werking stellen van bovenstaande stappen en tips!

Comment Section

1 reactie op “Meer slaap en een betere nachtrust, hoe krijg je die?


Door Marie de Jonge op 18 december 2018

Vroeg sporten heeft voor mij ook erg geholpen. Ik doe dit nu sinds een half jaar en merk dat ik veel meer energie heb. Doordat ik meer sport, val ik ook gemakkelijker in slaap. Hier ben ik dan ook erg blij mee!

Plaats een reactie


*


Ralph Morsink
Jarenlang was ik op zoek naar een bed waarin ik wél lekker kon slapen. Verschillende bedden verder, was ik er nog steeds niet uit. Tot ik in een hotel in Antwerpen het perfecte bed ontdekte. Gedesillusioneerd door de hoge prijzen en intransparantie in de beddenmarkt, heb ik daarna besloten mijn eigen beddenwebsite op te zetten. Hier verkoop ik hoogwaardige kwaliteit boxsprings en schrijf ik over alles wat met goede nachtrust te maken heeft.